Pergolle myönnetty ensimmäisenä laminaattilattioiden eu-ympäristömerkki

Pergon omistaa UNILIN, joka on osa Mohawk Group -konsernia. Pergo on ensimmäinen lattiavalmistaja, jolle on myönnetty arvostettu EU-ympäristömerkki korkeapainelaminaateistaan (DLP). Pergon laminaattilattioilla ja parketilla on jo pohjoismainen Joutsenmerkki. Pergon vakiovalmistetuille laminaateille on myönnetty EU-ympäristömerkki. Se osoittaa, että valmistaja on sitoutunut terveydelle ja ympäristölle turvallisten tuotteiden tuottamiseen samalla, kun yritys pyrkii vahvistamaan omia markkina-asemiaan.

Euroopan komission vuonna 1992 esittelemä EU-ympäristömerkki myönnetään tuotteille ja palveluille, joiden koko elinkaari raaka-aineiden hankinnasta valmistukseen, jakeluun ja hävittämiseen täyttää tiukat ekologiset standardit. Ympäristömerkin ehtojen määrittelyyn osallistuu useita tahoja, kuten kansalaisjärjestöjä ja viranomaisia sekä teollisuuden, akatemian ja kuluttajaryhmien edustajia. Merkin tarkoituksena on kertoa kuluttajille tuotteen vaikutuksesta terveyteen ja ympäristöön. Sen takia erilaisille tuotteille ja palveluille on omat EU-ympäristömerkkinsä.

Lainmukaiset vaatimukset ylittyvät

Tammikuun lopussa 2017 parketti-, korkki- ja bambulattioille tarkoitettuun EU-ympäristömerkkiin otettiin mukaan laminaatti. Vapaaehtoisen merkin vaatimukset ovat huomattavasti lainsäädäntöä tiukemmat. EU-ympäristömerkki esimerkiksi kieltää täysin tiettyjen kemikaalien käyttämisen tai asettaa niiden raja-arvot merkittävästi sovellettavia lakeja alhaisemmiksi.

”Visionamme on aina ollut luoda kauniita, käytännöllisiä ja laadukkaita tuotteita ympäristöystävällisesti. Haluamme pienentää ekologista jalanjälkeämme ja vahvistaa kiertotaloutta. Sen ansiosta olemme ensimmäinen lattiavalmistaja, jolle on myönnetty uudistettu ympäristömerkki tunnustuksena viime vuosien panostuksesta kestävään kehitykseen.”

Tino Mulle, UNILIN-yhtiön ympäristöjohtaja

Saadakseen EU-ympäristömerkin lattiavalmistajan on:

  • käytettävä kestävällä tavalla tuotettuja materiaaleja,
  • täytettävä tietyt tuotteen elinkaariajatteluun liittyvät ehdot,
  • laskettava tuotannon energiankulutusta,
  • rajoitettava vaarallisten yhdisteiden käyttöä huomattavasti,
  • rajoitettava vaarallisten jäämäaineiden määrää,
  • rajoitettava sisäilman laatua heikentäviä tekijöitä,
  • valmistettava kestäviä ja laadukkaita tuotteita.

Kohti kiertotaloutta

EU-ympäristömerkki on käytännöllisin tapa edistää kiertotaloutta Euroopan unionin sisämarkkinoilla. Pergolle kestävän kehitys on aina ohjannut raaka-aineiden hankintaa ja tuotteiden hävittämistä. Noudatamme seuraavia periaatteita ja toimintatapoja:

  • Downcycling (cascading) kiertotalouden tukena: Sen mukaisesti Pergo pyrkii pitämään puuaineksen materiaalikierrossa mahdollisimman kauan käyttämällä raaka-aineena puujätteen sivutuotteita. Uskomme, että puuta kannattaa käyttää energianlähteenä vasta sitten, kun sen kierrätys ei enää ole mahdollista.
  • Hiilivelan välttäminen pidentämällä puun käyttöikää: (Hiilivelka on vasta istutettujen puiden ajan myötä tuottaman ja sitoman hiilidioksidin erotus.) Yhden hiilidioksiditonnin absorboimiseen menee yhdeltä puulta 40 vuotta. Puun käyttöiän pidentyessä istutetut puut ehtivät sitoa hiilidioksidia, ennen kuin hakatut puut alkavat luovuttaa sitä.
  • Paikalliset logistiikkaketjut globaalin hyvän tuottajina: Pergo käyttää mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita. Lähes kaikki puunlähteet ovat 400 kilometrin säteellä tuotantolaitoksista.
  • Valmistamme kestäviä ja pitkäikäisiä lattioita.
eu-ymparistomerkki-logo