Laminaatin AC-kulutuksenkestävyysluokituksen merkitys

Julkisten tilojen laminaattilattioita ostaessa tai niiden ominaisuuksia kartoittaessa on tärkeää tietää, kuinka hyvin tuote soveltuu aiottuun käyttötarkoitukseensa tai käyttöluokkaansa. Kansainvälisesti hyväksytty laminaattilattioiden kestävyysluokittelu on nimeltään Abrasion Criteria eli ‘AC’-luokitus. Laminaatin AC-luokitus mittaa sen kulutuksenkestävyyttä. Alun perin asteikkona oli AC1–AC5. Pergo-laminaattien laatustandardit ovat poikkeukselliset, joten niille oli luotava yksi vielä korkeampi luokka, AC6, erittäin kovaan julkisten tilojen käyttöön.

KÄYTTÖLUOKAT JA -KOHTEET

Luokitukset määräytyvät sen mukaan, soveltuvatko lattiat kotitalouksiin vai julkisiin tiloihin .

KÄYTTÖ KOTITALOUKSISSA

  • AC1-luokitus (luokka 21): käyttö on erittäin vähäistä. Soveltuu makuuhuoneisiin.
  • AC2-luokitus (luokka 22): käyttö on kohtalaista ja kulutus ja kuluminen vähäistä, kuten ruokailutiloissa.
  • AC3-luokitus (luokka 23/31): käyttö on kohtalaista, kuten olohuoneissa, viherhuoneissa ja käytävillä.

KÄYTTÖ JULKISISSA TILOISSA

  • AC4-luokitus (luokka 32): mitkä tahansa kotitaloudet ja tavanomaiset julkiset tilat, kuten toimistot, kahvilat, kauneushoitolat, putiikit tai asuinkiinteistöt.
  • AC5-luokitus (luokka 33): vilkkaat alueet, joissa kulkijoita on paljon, kuten vähittäismyymälät, näyttelytilat, ravintolat ja koulut.
  • AC6-luokitus (luokka 34): erittäin kovaan rasitukseen joutuvat alueet, kuten supermarketit, lentokenttäterminaalit ja yleisölle avoimet virastorakennukset